Ten eerste is Open Source software geheel gratis en zonder beperkingen of limitaties. Open source is software die onder de GNU Public License of een van de afgeleide/verwante licenties valt. In de praktijk betekent dit dat iedereen de software zelf en de broncode naar hartelust en gratis mag gebruiken. Er zijn echter een aantal voorwaarden. De eerste en belangrijkste voorwaarde is dat alles wat je aan de code wijzigt opnieuw publiek en open source moet worden.
Bovendien moet de licentie en de vermelding vande originele auteurs behouden blijven. Op die manier ontstaan er voor de meeste open source-producten echte communes van ontwikkelaars die samen aan dit of gene pakket of product werken. En die ontwikkelaars zijn niet allemaal geitenwollensokken of idealisten. Ook grote jongens als Oracle, IBM en HP werken mee aan open source-producten. Hier-door is open source een beweging met als exponenten succesverhalen als Linux, Apache, Sendmail en Samba, naast duizenden meer anonieme maar vaak even succesvolle projecten.
Open source software is dus software waarvan de broncode vrij beschikbaar is. De gedachte achter dit concept is vrijheid:
-Vrijheid van distributie
-Vrijheid van gebruik
-Vrijheid om deze te wijzigen
Vrijheid houdt ook in dat iedereen de software mag gebruiken voor alle toepassingen, dat er geen restricties zijn aan waarvoor het gebruikt wordt. Zo mag je niet verbieden dat het bijvoorbeeld wordt gebruikt om genetisch onderzoek te doen, of kernwapens te ontwikkelen.
Open source is niet gebonden aan technologie. Veel mensen denken gelijk aan Linux als ze open source horen, maar het is prima mogelijk om open source software op een commercieel platform zoals Microsoft Windows te maken. Het gaat immers om de beschikbaarheid van de broncode. Open source zegt iets over wat je ermee mag.
De kwaliteit van open source software is vaak hoger dan van commerciële software. Bij commerciële software is er altijd de afweging tussen nieuwe features en het oplossen van fouten binnen een budget, en open source software kent geen commerciële deadlines en budgetten. Hierdoor wordt er meer aandacht aan kwaliteit besteed.
Doordat vele ogen naar de broncode kijken, worden bugs en veiligheidsgaten sneller ontdekt en opgelost.Je mag open source software wijzigen, zodat je het precies kunt maken zoals je wilt hebben. Of, als je dat niet zelf kunt of wilt, mag je het laten doen. Je mag het verder geven. Zo kun je profiteren van wat anderen hebben gedaan, en anderen laten profiteren van jouw werk.
Het criterium ligt niet in de prijs, maar in het feit dat de broncode van de software open is, d.w.z. aan iedereen bekend is en door iedereen is te wijzigen. Iedereen kan naar eigen goeddunken Open Source Software kopiëren, installeren, wijzigen en distribueren. In tegenstelling tot gekochte software wordt er geen beperking opgelegd aan het aantal werkstations waarop de software wordt geïnstalleerd of zelfs aan de wijze waarop de software wordt gebruikt.
Veel gebruikers besparen graag geld, maar dat is het niet alleen. IT-professionals brengen wijzigingen aan in de open broncode om er andere toepassingen of functies mee te creëren. Wederom omdat de code openbaar is, heeft Open Source Software het voordeel dat deze stabieler is dan software van een gedeponeerd handelsmerk. Duizenden gebruikers bestuderen de code, nemen deel aan het uitbannen van bugs en het verbeteren van het systeem.
Bovendien kunnen gebruikers profiteren van gratis updates, gemaakt door de Open Source-gemeenschap. Ten slotte vormt Open Source de neerslag van een wereld waarin een grotere rol is weggelegd voor het delen van kennis dan voor de marketing ervan. Door Open Source Software te gebruiken geeft men aan dat men deze filosofie onderschrijft.
|