Stoort de reclame u? Als u zich registreert en inlogt op onze website verdwijnt alle reclame!
Printen met de iPad: zo gaat dat dus wél
Artikelen - ICT nieuws
Geschreven door Webmaster   
maandag, 16 augustus 2010 14:33

Printcentral Er heersen nogal wat vooroordelen over de iPad. Een ervan is dat je met het toestel niet zou kunnen printen. Recht uit de verpakking is dat inderdaad ook zo, maar met een speciale app pas je daar snel een mouw aan. Een van de meest flexibele printprogramma’s, waarmee je zelfs via 3G kan afdrukken, is PrintCentral for iPad.

Met € 7,99 behoort PrintCentral for iPad al tot de wat ‘duurdere applicaties van de App Store. De mogelijkheden reiken dan ook heel wat verder dan bij een gewoon printprogramma. Een goed voorbeeld daarvan is de functie om van je iPad een draadloze netwerkschijf (via WiFi) voor je pc of Mac te maken. Zo hoef je de pdf’s en Office-documenten die je wil meenemen niet langer te e-mailen naar je iPad of – minstens zo omslachtig – te synchroniseren via iTunes, maar sleep je ze op je computer gewoon naar een map met ‘gedeelde’ bestanden. Uiteraard kan je de files daarna ook bekijken en afdrukken via PrintCentral. Toen we de versleeptruc voor de aardigheid ook eens probeerden met enkele mp3- en aac-muziekbestanden, bleken zelfs die moeiteloos te worden afgespeeld door PrintCentral. Het veelgehoorde verwijt dat je uitsluitend via iTunes muziek aan een Apple-device kan toevoegen en verwijderen, gaat dus niet helemaal meer op.

Een andere fijne feature is Places. Daarmee krijg je vanuit PrintCentral eenvoudig toegang tot de documenten die je online bewaart bij diensten als Dropbox, Box.net, Google Docs en iDisk. Sommige van die diensten hebben intussen ook hun eigen app, maar de integratie in PrintCentral heeft als groot voordeel dat je de files meteen kan afdrukken. Places ondersteunt overigens ook FTP en WebDAV, mocht je je bestanden liever via die protocollen benaderen.

Wat afdrukken betreft werkt PrintCentral samen met bijna alle WiFi-printers (zonder tussenkomst van een computer), maar ook met élke gewone printer die met je pc of Mac is verbonden. De computer moet in dat geval wel aanstaan en bovendien zijn uitgerust met de WePrint Server-software die je hier gratis kan downloaden. Afdrukken via WePrint Server heeft als voordeel dat PrintCentral het originele stuurprogramma voor je printer gebruikt in plaats van een generieke driver. Dat zorgt voor meer instelmogelijkheden en resulteert meestal ook in een betere printkwaliteit.
PrintCentral drukt zo’n beetje alles af wat je maar kan bedenken: documenten, foto’s, webpagina’s, e-mails, contactgegevens uit het adresboek en – mocht dat niet volstaan – ook nog eens alle informatie die je op je iPad kan kopiëren en plakken, gaande van een URL tot een plattegrond van Google Maps. Wat je kopieert belandt namelijk automatisch op het Clipboard van PrintCentral. Handig, maar het betekent ook dat je af en toe grote kuis zult moeten houden in je clippings.

Verwacht nu evenwel niet dat je in Mail of in de Safari-browser voortaan zomaar eventjes een printopdracht kan geven. Apple staat immers niet toe dat andere programmeurs veranderingen (zoals een printknop) in die apps aanbrengen. De makers van PrintCentral bedachten een behoorlijk drastische oplossing voor dat probleem: ze integreerden hun eigen mailprogramma en browser in de applicatie! Het zijn zeker geen volwaardige alternatieven voor Mail en Safari, maar voor een printopdracht voldoen ze prima. Voor attachments hoef je deze (om)weg overigens niet te bewandelen. In Mail kan je zo’n bestand via de Open met-knop namelijk rechtstreeks naar PrintCentral sturen.

Zoals eerder geschreven is het met PrintCentral ook mogelijk om afdrukken te maken via het 3G-netwerk. Zo kan je bijvoorbeeld vanaf een terrasje een Excel-file afdrukken op de printer op kantoor, of een foto (mits niet te zwaar!) uit je multifunctional thuis laten rollen. Dat werkte feilloos tijdens onze test, op voorwaarde dat WePrint Server draait (en de computer dus aanstaat).

Hoe nuttig we PrintCentral for iPad ook vinden, perfect is de app nog niet. Zo zijn veel icoontjes niet intuïtief genoeg en is het soms volstrekt onduidelijk waar een bestand na een druk op Move of Export eigenlijk belandt. Ook het crash-gedrag van PrintCentral verdient geen schoonheidsprijs. Dat de app af en toe vastloopt, tot daar aan toe. Maar dat je het programma vervolgens pas weer aan de praat krijgt na een complete herstart van de iPad, dat is erover.

Laatst aangepast op maandag, 04 februari 2013 14:14
 
Ghanja Freeware - Gratis Spelletjes Downloaden - Gratis Software Downloaden
   
Copyright © 2005 - 2015 - Sitemap

Deze website maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden en advertentieplaatsing. Blijft u de website gebruiken dan gaat u akkoord met het plaatsen van cookies