Stoort de reclame u? Als u zich registreert en inlogt op onze website verdwijnt alle reclame!
Ontdek wat Facebook van je weet
Artikelen - ICT nieuws
Geschreven door Webmaster   
maandag, 07 november 2011 12:56
Er gaat tegenwoordig geen dag voorbij, of je stuit wel op een webdienst of app die om toelating smeekt om met je Facebook-account te ‘communiceren’. Toch denk je bij sommige diensten best twee keer na vooraleer je de deur tot je gegevens bij het sociale netwerk wagenwijd openzet. Als je ons niet op ons woord gelooft, kijk dan maar eens naar Take This Lollipop, een huiveringwekkend filmpje met jezelf in de hoofdrol waarin het niet al te best met je afloopt…

Take This Lollipop (neem deze lolly) is een sensibiliseringscampagne die de Facebook-gebruiker wil laten zien wat er in het ergste geval kan gebeuren als hij te nonchalant met z’n privacy omspringt, door op elke site rücksichtslos op de Toestaan-knop te drukken. De lolly met het scheermes, die zo uit een Saw-film lijkt te komen, is een metafoor voor het snoepje dat je als kind niet mocht aannemen van vreemden: sla de waarschuwing in de wind en je komt gegarandeerd in de problemen.

I dare you’, daagt de website je uit, en dat is niets te veel gezegd. Wanneer je het aandurft om in te loggen met je Facebook-gegevens, geef je Take This Lollipop namelijk toegang tot je volledige profiel: van je woonplaats en geboortedatum over foto’s en video’s tot aangepaste vriendenlijsten en gegevens over je familieleden - inclusief hun relatiestatus. Zelfs de informatie die andere mensen met jou hebben gedeeld, gooi je hier met een klik op Toestaan zomaar te grabbel. Ter geruststelling: aan het eind van dit artikel leggen we je haarfijn uit hoe je die toestemming weer intrekt.

Wat zich vervolgens op je scherm voltrekt is beangstigend. In een heus horrorfilmpje van een paar minuten zie je hoe je een creepy kerel in een donkere kelder jouw Facebook-pagina uitpluist, je vrienden screent, ongegeneerd door de foto’s in je familiealbum bladert en via Google Maps te weten komt waar je precies woont. Hoe meer hij over je ontdekt, hoe agressiever hij zich begint te gedragen, om uiteindelijk compleet te flippen. Aan het eind van het filmpje stapt de psychopaat woedend in z’n wagen en jouw profielfoto op z’n dashboard belooft weinig goeds.

Een veel onschuldiger voorbeeld van wat anderen met jouw Facebook-gegevens kunnen doen, vind je op dit YouTube-kanaal van IKEA. De Zweedse meubelzaak gebruikt je account-gegevens voor het samenstellen van de perfecte slaapkamer, die je vervolgens uiteraard meteen kan bestellen. Veel persoonlijker dan een paar kadertjes met eigen foto’s aan de muur wordt het hier evenwel niet, en dat is misschien maar goed ook.

Tenzij Take This Lollipop z’n doel jammerlijk heeft gemist, wil je je toestemming voor deze site waarschijnlijk onmiddellijk weer intrekken (en het groene licht voor andere diensten op z'n minst heroverwegen). Dat doe je als volgt:
• Klik op je Facebook-pagina rechts bovenaan op het kleine pijltje naar beneden en selecteer Privacyinstellingen.
• Kies voor Apps en websites en klik op Instellingen bewerken. Op de volgende pagina, bij Toepassingen die je gebruikt, klik je nogmaals op Instellingen bewerken.
• Je krijgt nu een overzicht van alle diensten die toegang hebben tot bepaalde gegevens van je Facebook-account. Sites en apps die je niet vertrouwt of niet langer gebruikt verwijder je door helemaal rechts op het kruisje te klikken. Vanaf dat moment hebben ze ook geen toegang meer tot je account.

Laatst aangepast op maandag, 14 november 2011 12:27
 
Ghanja Freeware - Gratis Spelletjes Downloaden - Gratis Software Downloaden
   
Copyright © 2005 - 2014 - Sitemap